Paylaş |
|
Tweet |
Hangi kurumlar taşerondan kamuya geçecek, Taşeron firmalardan hangi kurumlar kamuya geçemeyecek, kamuya geçiş için hangi tarih baz alınacak ? Kadroya geçiş sınavı nedir, kadroya geçiş sınavı ne zaman yapılacak ?
Taşeron personelin kadroya geçişinde 4 Aralık 2017 tarihi baz alınarak geçiş süreci başlayacak. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklamalar ve resmi gazetede yayınlanan bilgilere göre aşağıdaki listede yer alan kurumlarda çalışan işçilerin kamuya geçişi sağlanacak. Kamuya geçecek kurumların tam listesi aşağıda yer almaktadır. Taşeron düzenlemesi ile birlikte kamuya geçecek kurumlar aşağıdaki gibidir;
Taşeron Düzenlemesinin Dışında Kalan Kurumlar ise aşağıda yer alan listedeki gibi olacaktır;
Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı
Ereğli Kömür Havzası Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı
Kalkınma Ajansları
Kefalet Sandığı Başkanlığı
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü
Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL. Tesisleri İşletme Başkanlığı
Spor-Toto Teşkilat Başkanlığı
Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları
Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalaya göre 4/C maddesine göre çalışanların 4/B’ye geçişi ile ilgili olarak 13 maddelik resmi bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklama aşağıdaki gibidir;
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
2- Özelleştirme uygulamaları çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre nakil hakkı bulunmayan personelin atama teklifleri sözleşmeli personel (4/B) pozisyonlarına gerçekleştirilecektir.
3- 04/12/2017 tarihi itibarıyla geçici personel (4/C) olarak çalışmakta olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (02/01/2018) itibaren 90 gün içerisinde kurumlarınca sözleşmeli personel (4/B) pozisyonlarına atanır.
4- Geçici personelin sözleşmeli personel pozisyonlarına geçiş işlemlerinde herhangi bir başvuru alınmayacak ve sınav yapılmayacaktır.
5- Daha önce geçici personel (4/C) pozisyonunda çalışmakta iken herhangi bir sebeple görevlerinden ayrılanlar(doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere) söz konusu düzenlemeden faydalanamayacaktır.
6- Düzenleme kapsamında geçici personel tahsis edildiği teşkilat ve birimde geçici personel olarak yürütmekte oldukları hizmetleri aynı şekilde yerine getirmeye devam edecek şekilde sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilir.
7- Bu kapsamdaki personel yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar sözleşmeli personel pozisyonlarında (4/B) istihdam edilecektir.
8- Geçici personel pozisyonlarına atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen ve atama süreci devam edenler ile atamaları yapılanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.
10- Sözleşmeli personel pozisyonlarına geçiş durumunda iş sonu tazminatı ödenmeyecektir.
11- Geçici personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç; iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, yeni pozisyonlarında iş sonu tazminatına esas toplam hizmet süresi ile ücret ve izin sürelerinin hesabında dikkate alınır.
12- Geçici personelin geçirileceği sözleşmeli personel pozisyonları tahsis edilmiş sayılacağından, geçici personel halihazırda çalışmakta oldukları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilecektir.
13- 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Esaslar çerçevesinde geçici personel olma hakkı bulunmakta iken; daha önce istihdam hakkından faydalanmak için başvuru yapmamış olanlar da mezkur madde hükümlerinden yararlandırılacaktır.